Гъбите в кулинарията
Гъбите спадат към голяма група безхлорофилни растения, хранещи се с готови органични вещества от корените на дървета или от животински торове.
У нас растат в планински и полупланински райони, в гори, сенчести, влажни и богати на торове места. Отглеждат се и много култивирани видове. Съдържат до 6 % азотисти вещества, 0,9 % мазнини, до 1/2 % захари, минерални соли и до 92 % вода.
Главната хранителна стойност са белтъчните вещества. Гъбите имат разнообразно приложение в кулинарията – като самостоятелно блюдо, като гарнитура, преработени в пастети, туршии и пр.
Още от древни времена гъбите са служили за храна на човека. Хранителната им стойност е сходна с тази на зеленчуците и продуктите от животински произход.
За получаване на различни ценни вещества, антибиотици, лимонена киселина, както и за приготвянето на хляб,вино и други, се използват много видове низши гъбички.
- Гъбена крем супа:
- Продукти :
- 3 гъби рижики
- 3 гъби лимонки
- 3 гъби сърненки
- 1 картоф
- 1 морков
- 1 глава лук
- 1 стръкче целина
- 30 г масло
- сол
- черен пипер
- 50 мл. сметана