добре дошли в моя уеб сайт

Гъбите в кулинарията

Гъбите спадат към голяма група безхлорофилни растения, хранещи се с готови органични вещества от корените на дървета или от животински торове.

У нас растат в планински и полупланински райони, в гори, сенчести, влажни и богати на торове места. Отглеждат се и много култивирани видове. Съдържат до 6 % азотисти вещества, 0,9 % мазнини, до 1/2 % захари, минерални соли и до 92 % вода. 

Главната хранителна стойност са белтъчните вещества. Гъбите имат разнообразно приложение в кулинарията – като самостоятелно блюдо, като гарнитура, преработени в пастети, туршии и пр.

Още от древни времена гъбите са служили за храна на човека. Хранителната им стойност е сходна с тази на зеленчуците и продуктите от животински произход. 

За получаване на различни ценни вещества, антибиотици, лимонена киселина, както и за приготвянето на хляб,вино и други, се използват много видове низши гъбички. 




Гъбите в кулинарията
Гъбите в кулинарията
  1. Гъбена крем супа: 
  2. Продукти : 
  • 3 гъби рижики
  • 3 гъби лимонки
  • 3 гъби сърненки
  • 1 картоф
  • 1 морков
  • 1 глава лук
  • 1 стръкче целина
  • 30 г масло
  • сол
  • черен пипер
  • 50 мл. сметана 
Гъбите в кулинарията
Гъбите се почистват и нарязват. Сваряват се заедно с картофа, моркова, лука (1 глава) и стръкчето целина. Отцеждат се. От цялата смес зеленчуци се отделят картофите, морковът, лукът и половината от гъбите. Те се пасират заедно с маслото (30 г) и сметаната (50 мл.). Полученото пюре се връща в бульона и се кипва отново. В него се връщат и парчетата гъби. Посолява се и се подправя с черен пипер.
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.